Védik-e az oktatási intézményt a reklámtól?

Iskolában és óvodában egyértelműen tilos a gazdasági célú reklám közzététele.

Lehet-e kivétel a reklám közzétételére?

Igen, ilyen kivétel lehet például:

  • Társadalmi célú reklám (például környezetvédelem, szemétszedés, egészséges életmód, ezekre való nevelés, stb)
  • Közéleti, kulturális és oktatási tevékenység reklámja (kiállítás, színház, könyv, nyelviskola)
  • Különböző programokat (például sportverseny, rajzverseny, stb.) támogató cég neve megjelenhet támogatóként a reklámon, DE: nem lehet aránytalan szerepe a reklámban, mert abban az esetben az már nem az esemény reklámja, hanem a cég reklámja lenne, ami tilos. Tehát a reklám fő üzenetének tartalmában és megjelenésének arányában is az esemény, tevékenység kell hogy legyen (pl. sportverseny)

Azonban fontos, hogy a Magyar Reklámetikai Kódex 13. Cikkely bekezdése alapján csak az intézmény vezetőjének engedélyével szabad bármilyen reklámtevékenységet folytatni.

Megjelenhet-e bármely cég oktatási programmal, amely a cég tevékenységével, termékével kapcsolatos, és a gyermekek számára fontos és hasznos ismeretanyagot biztosít? (Például egészségügyi programmal)

A jogszabály előírja, hogy amennyiben idegen személy tartana oktatást, az oktatási anyagot akkreditálni kell. 

Lehet-e egy nyereményjáték tárgya és kedvezményezettje például osztály, vagy maga az iskola (például osztálykirándulás, vagy iskolai felszerelés)?

Igen, lehet, de magát a reklámot nem lehet közzétenni az iskolában, és nem szólítja fel a gyermeket vásárlásra, és nem keltheti azt az érzést a gyermekben, hogy ha nem vesz részt, akkor szégyenkeznie kellene.

Lehet-e termékmintát adnak a gyermekeknek az iskola vagy más köznevelési intézmény épülete előtt, vagy annak szűk környezetében?

Nem, nem lehet, mert a Reklámetikai Kódex tiltja, az olyan mechanizmust, amely arra épít, hogy a gyerekek idegenekkel kapcsolatot létesítsenek.

Lehet alkohol reklám az iskolák környékén?

Nem, az ún. köznevelési intézmények 200 méteres körzetében nem lehet alkoholtermék reklámját megjeleníteni. A 200 métert az intézmény 200 méteres sugarú körére kell érteni, tehát nem a gyalog vagy közlekedési eszközön, háztömböket kerülő módon.